Λιπογλυπτική (Λιποαναρρόφηση - Λιποπρόσθεση)

Στην δεκαετία του ’80 χρονολογείται η περίοδος όπου πρωτοεμφανίστηκε, αναπτύχθηκε και τελειοποιήθηκε από δερματολόγους η λιπογλυπτική (μέθοδος διογκωτικής λιποαναρρόφησης με διογκωτική τοπική αναισθησία). Με την πάροδο των χρόνων έχει αποτελέσει την πιο διαδεδομένη και ασφαλή μέθοδο λιποαναρρόφησης, που εκτελείται από ειδικευμένους δερματολόγους, σε Ευρώπη και Αμερική.

Τι είναι η λιπογλυπτική ?

Πρόκειται για μια επέμβαση, κατά την οποία με τοπική αναισθησία (tumescent anesthesia – διογκωτική τοπική αναισθησία) αναρροφάται το τοπικό λίπος (tumescent liposuction – διογκωτική λιποαναρρόφηση), συνήθως από την κοιλιά ή τους γλουτούς με μια πολύ λεπτή κάνουλα (2 -3 mm).

Με απλά λόγια, περιγράφεται μια ιατρική μέθοδος με καλλιτεχνική άποψη. Μια πραγματική γλυπτική σώματος που αναδιαμορφώνει τη σιλουέτα του ατόμου με βάση την αρμονία και τις αναλογίες του σώματος του. Σε καμία περίπτωση η λιπογλυπτική δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος.

Τα μέρη του σώματος όπου μπορεί να εφαρμοστεί η λιπογλυπτική είναι:

 • πρόσωπο
 • πηγούνι
 • βραχίονες
 • κοιλιά
 • στομάχι
 • θώρακας
 • γλουτοί
 • μηροί
 • γόνατα
 • γάμπες

Η τεχνική της λιπογλυπτικής βασίζεται σε τρεις σημαντικές παραδοχές:

 • Εφαρμόζεται με την ειδική μέθοδο της τοπικής αναισθησίας, την λεγόμενη “tumescent”, διογκωτική.
 • Η κάνουλα (βελόνα) με την χρήση της οποίας αφαιρείται το λίπος, είναι πολύ λεπτή και ατραυματική (ειδική βελόνα με στρογγυλυμένο άκρο που δεν προκαλεί τραύματα).
 • Η αναρρόφηση του λίπους γίνεται με ειδική σύριγγα και όχι με αντλία.
Διαφορές Λιπογλυπτικής & Κλασσικής Λιποαναρρόφησης

Με την λιπογλυπτική:

Η μεγάλη διήθηση με το διαλυμένο αναισθητικό (διάλυμα και τεχνική Klein) καθιστά ευκολότερη την αναρρόφηση του λίπους, μηδενίζει την απώλεια του αίματος, αποκλείει την πιθανότητα αίσθησης πόνου, δίνει την δυνατότητα στον ασθενή να μετακινείται και σε συνεργασία με τον γιατρό κατά την διάρκεια της επέμβασης να τον βοηθά να αποδώσει το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα.

Αποκλείονται οι κίνδυνοι της γενικής αναισθησίας, από την οποία σημειώνονται και οι πιο πολλές επιπλοκές

Μηδενίζεται ο χρόνος ανάρρωσης καθώς ο ασθενής επιστρέφει αμέσως σπίτι του μετά την επέμβαση και την επόμενη μέρα είναι σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητές το χωρίς κανέναν περιορισμό. Επίσης, η επέμβαση πραγματοποιείται σε ειδικά εξοπλισμένο χώρο ιατρείου, με απόλυτη ασφάλεια και έτσι ο δεν απαιτείται η παραμονή σε κάποια κλινική ή κάποιο νοσοκομείο.

Ποια είναι η διαδικασία ?
Σε μικρές σύριγγες μεταφέρεται το καθαρό και συμπυκνωμένο πλέον λίπος, το οποίο και είναι έτοιμο για εμφύτευση. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία στα σημεία εμφύτευσης. Με την βοήθεια μιας λεπτής βελόνης, όπως αυτή που χρησιμοποιούμε για μια κοινή ενδομυϊκή ένεση, γίνεται η εμφύτευση και ο πόνος που πιθανόν να προκληθεί μειώνεται με ψύξη της περιοχής με παγοκύστη.
Τα αποτελέσματα

Αμέσως με την πρώτη φορά που θα κοιτάξει ο ασθενής τον εαυτό του στον καθρέφτη παρατηρείται η αισθητική αλλαγή και το εμφανές αυτό αποτέλεσμα προκαλεί την ικανοποίησή του

Ενημερωτικά, γνωρίζεται ότι τις πρώτες τέσσερις μέρες θα παρατηρήσετε ένα ελαφρύ οίδημα, αλλά όχι παραμόρφωση. Με την βοήθεια ενός καλού make-up μπορείτε να καλύψετε τις περιοχές γύρω από τα μάτια ή τα χείλη, σε περιπτώσεις δημιουργίας οποιαδήποτε εκχύμωσης.

Επανάληψη – Διάρκεια
Αξίζει να σημειωθεί πως ένα μέρος του λίπους απορροφάται μετά από 4 – 6 εβδομάδες και τότε απαιτείται να επαναληφθούν οι λιποενέσεις για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία απλοποιείται καθώς γίνεται χρήση κατεψυγμένου λίπους που έχουμε κρατήσει από την πρώτη συνεδρία. Ας σημειωθεί πως το λίπος διατηρείται μέχρι και 24 μήνες σε ειδικό καταψύκτη. Είναι πλέον αποδεδειγμένο πως το τελικό αποτέλεσμα είναι σταθερό και διατηρείται για πολλά χρόνια ενώ ένα ποσοστό 30-60% του λίπους που εμφυτεύεται επιζεί μόνιμα και συμπεριφέρεται τελικά όπως το λίπος που υπήρχε εξ αρχής.