Αλωπεκίες / Τριχόπτωση

Στη Γαλλία το 1952 εφαρμόζεται για πρώτη φορά η μεσοθεραπεία από τον Dr Michael Pistor ενώ το 1987 αναγνωρίζεται από την Γαλλική Ιατρική Ακαδημία ως κομμάτι της γαλλικής ιατρικής και αρχίζει να διδάσκεται ως επίσημο μάθημα σε όλες τις ιατρικές σχολές.

Πρόκειται για ένα είδος θεραπείας που έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα σε πολλές ειδικότητες της Ιατρικής (Γενική Ιατρική, Νευρολογία, Ορθοπεδική, Δερματολογία-Αισθητική Ιατρική, Αθλητιατρική) καθώς χαρακτηρίζεται για τις θεραπευτικές της ενδείξεις σε παθήσεις Νευρικού, Μυοσκελετικού, Κυκλοφοριακού και άλλων συστημάτων.

Ποια είναι η διαδικασία ?
Η μεσοθεραπεία χρησιμοποιείται επιτυχώς και σε περιπτώσεις αλωπεκιών και τριχόπτωσης ουσιαστικά ως μια μέθοδος εισαγωγής φαρμακευτικών ουσιών τοπικά ενδοδερμικά (σε όλο το πάχος του δέρματος) ή υποδόρια με μικροσταγόνες (0,01ml). Έτσι, με την εφαρμογή της εισάγουμε στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, δηλαδή μέσα στους θυλάκους των τριχών, τα κατάλληλα φαρμακευτικά και πολυβιταμινούχα σκευάσματα, με σκοπό την ενδυνάμωση και επανέκφυση των τριχών.

Σε κάθε περίπτωση αλωπεκίας, απαιτείται να διαγνωσθεί ο τύπος της, ώστε να καθοριστεί το φαρμακευτικό “κοκτέιλ” που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Για τον λόγο αυτό προηγείται εργαστηριακός έλεγχος, κλινική εξέταση και ψηφιακό τριχοριζόγραμμα.

Επιπλέον, πολυβιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αντιοξειδωτικές ουσίες σε συνδυασμό με φαρμακευτικές ουσίες, όπως ντουταστερίδη, μινοξιδίλη, φιναστερίδη, στεροειδή κλπ. ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της εν λόγω θεραπείας.

Η χρήση της πολύ λεπτής βελόνης (32G), στο ίδιο μέγεθος με αυτό της τρίχας από τις βλεφαρίδες μας, εγγυάται την ανώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται και η οποία επαναλαμβάνεται μια φορά το μήνα σε ένα διάστημα 6 – 8 μηνών, ανάλογα με τον τύπο της αλωπεκίας.

Αμέσως μετά τη θεραπεία ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στις δραστηριότητές του ενώ μείωση της τριχόπτωσης παρατηρείται από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Στην συνέχεια η κατάσταση σταθεροποιείται και αργότερα πραγματοποιείται η επανέκφυση.

Η τριχόπτωση αποτελεί μια συνήθη περίπτωση που χρήζει και αυτή αντιμετώπισης με τις σωστές πάντα μεθόδους και με την καθοδήγηση από ειδικούς.

Ποιά είναι η διαδικασία ?

Με σκοπό να διαπιστωθεί η κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής, πραγματοποιείται αρχικά κλινική εξέταση και δερματοσκόπηση. Κατόπιν, διενεργείται εργαστηριακός έλεγχος για να εντοπισθεί τυχόν ορμονολογικό ή παθολογικό πρόβλημα, και σε τελικό στάδιο ψηφιακό τριχοριζόγραμμα, έτσι ώστε να καταγραφεί ο αριθμός των καταγεννών, αναγεννών, τελογεννών και δυστροφικών τριχών.

Με βάση τα συγκεντρωμένα αποτελέσματα και την συνεκτίμησή όλων αυτών, γίνεται η διάγνωση της αλωπεκίας (ανδρογεννετική, ουλωτική, γυροειδής, διάχυτος κλπ) και τελικά καθορίζεται η θεραπεία για κάθε άτομο. Οι τρόποι εφαρμογής της θεραπείας μπορεί να είναι είτε από του στόματος (ντουταστερίδη, φιναστερίδη), ή τοπική (μινοξιδίλη), ή χειρουργική (μεταμόσχευση μαλλιών), ή ενέσιμη (μεσοθεραπεία τριχωτού κεφαλής).