Ψωρίαση / Λεύκη

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με χαρακτηριστικά όπως, φαγούρα, ερύθημα και χαρακτηριστικά παχιά, λευκά, λέπια.

Σήμερα, η τεχνολογία είναι και πάλι μπροστά με το πρώτο Εxcimer Laser που χρησιμοποιείται για την ψωρίαση και την λεύκη.

Το Εxcimer Laser περιέχει το αέριο xenon chloride, το οποίο ακτινοβολείται και εκπέμπει στα 308nm, στο μέσον δηλαδή της UVB ακτινοβολίας.

Oι κύριες ενδείξεις του είναι η ψωρίαση, η λεύκη και oι υποχρωμίες διαφόρων αιτιολογιών π.χ. μετά από εγκαύματα, τραύματα καθώς και ατροφικές ραβδώσεις.

Όσον αφορά τη νόσο της ψωρίασης , η θεραπεία με Εxcimer Laser ενδείκνυται σε περιπτώσεις που η νόσος καταλαμβάνει το 15 - 20% της επιφάνειας του σώματος ή και λιγότερο ή ακόμα και σε περιπτώσεις χρόνιων και σταθερών πλακών.

Oι συνεδρίες γίνονται δύο φορές την βδομάδα και σχεδόν σε 10 συνεδρίες το ποσοστό βελτίωσης είναι πάνω από 75%.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε, ότι σε ασθενείς που είχαν πάνω από 75% βελτίωση με την βοήθεια του Εxcimer Laser, ο χρόνος ύφεσης της νόσου ήταν έως και 16 μήνες, αν και συνήθως η νόσος υποτροπιάζει μέσα σε 6 μήνες.

H λεύκη έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των μελανινοκυττάρων της επιδερμίδας, κύτταρα τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης. Για τον λόγο αυτό δημιουργούνται και οι λευκές κηλίδες. Συνήθως, απαιτούνται πάνω από 15 συνεδρίες προκειμένου να αρχίσει η ενεργοποίηση των μελανινοκυττάρων.

Oι συνεδρίες γίνονται δύο φορές την βδομάδα. Για το πρόσωπο και το σώμα χρειάζονται περίπου 30 συνεδρίες για να μπορέσουμε να έχουμε ένα σχετικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα όμως στα πόδια και στα χέρια είναι πολλές φορές απογοητευτικά ακόμα και μετά από 40-50 συνεδρίες.

Γενικά, o επαναχρωματισμός είναι πιο εύκολος σε περιοχές που υπάρχουν χρωματισμένες τρίχες, οπότε η ενεργοποίηση των μελανινοκυττάρων μπορεί να αρχίσει περιθυλακικά και όταν oι περιοχές δεν είναι πλήρως αποχρωματισμένες.

Καλύτερο και ταχύτερο αποτέλεσμα έχουν oι περιοχές με λεύκη που έχουν εμφανιστεί πιο πρόσφατα σε σχέση με εκείνες που χρoνoλoγoύνται παλαιότερα.

Στα παιδιά φαίνεται να υπάρχει καλύτερη ανταπόκριση σε σχέση με τους ενήλικες όπως επίσης και στα πιο σκούρα δέρματα σε σχέση με τα πιο ανοιχτόχρωμα.

Το όποιο αποτέλεσμα επαναχρωματισμού που θα επιτευχθεί, δεν είναι μόνιμο και το νόσημα μπορεί να υποτροπιάσει.